Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Oyuncular Eric Morris tekniğine fazla kapıldı

Beyazperdede hemen hemen her filmde benzer karakterlere hayat veren aynı oyuncuları görüyoruz. Bu rollerin oyunculara bulaşması ciddi bir hastalık. Oyuncular uzun süre canlandırdıkları karakterler yüzünden kendi kimliklerini unutup karakterin kimliğine bürünüyor. Bunun sebebi; Hollywood yıldızlarının da uyguladığı Eric Morris tekniği. Bu teknik; bir karakteri oynamayı değil, o karakter olmayı öğretiyor. Çekim bittiğinde bile birçok oyuncu rolden çıkamıyor ve maalesef bu yöntem oyuncularda çok ciddi psikolojik tahribata sebep oluyor.
Örneğin; 'Fatih' dizisinin çekimlerinde kılıçla set görevlisine saldıran Mehmet Akif Alakurt, olaya gerekçe olarak Eric Morris tekniğini göstermişti. 'Ezel' dizisinde psikopat 'Sekiz'i canlandıran Kıvanç Tatlıtuğ ise Eric Morris tekniğiyle ders aldıktan sonra agresif tavırlarıyla gündeme gelmişti. Anlayacağınız, oyuncuların başına ne geliyorsa Eric Morris tekniğine kendilerini fazla kaptırmaktan geliyor.
Hangi oyuncunun filmografisini incelesem, aynı türde filmler, aynı roller var. Buna verilen cevap da çok basit; seyirci, oyuncuyu aynı karakterde görmek istiyor. 'Romantik komedilerin vazgeçilmezi', 'aksiyon filmlerinin yıldızı' gibi şeyler okumayalım artık. 'Tek tip oyuncu olmadığını ispatladı' gibi haberler okuyalım.

SERSERİ ROLLER YAPIŞIYOR
Nedense hep asi, serseri ruhlu rollerden çıkmak istemiyor oyuncular. Öyle cool bir rolden çıkmadan yaşamak kolay ama bir gay'i canlandırıp rolünden çıkamadan gez bakalım! Her oynadığınız rolü yaşamayı bırakın lütfen. Çevremde bazı oyuncular için 'Aa aynı dizideki gibiymiş' gibi şeyler söylendiğini duyuyorum.
Bir oyuncuya 'Sen filmdeki karakterin aynısısın' demek hakarettir. Ne demek kendini oynamak?
Sorsanız, 'Yönetmen ya da yapımcı böyle istedi, kendimden bir şeyler katamadım' derler.
Ama bir zahmet, kariyeriniz için katıverin. İşte rolden çıkamayan oyuncular için derlediğim 10 öneri:
1- Yapımcıların magazin sayfalarına bakıp oyuncu seçtiği, bir efsane gibi kulislerde konuşulur. Gazetecilerin fotoğrafınızı çektiğini fark ederseniz doğal olun çünkü sinirli tavırlar sergilerseniz size kötü bir karakter teklif edilir, kahkaha atarsanız bir komedi teklifi gelir.
2- Hüzünlü ya da melankolik bir halde görüntülenirseniz, aşk acısı çeken bir karakter teklifi alabilirsiniz.
3- Oyuncu koçuyla çalışma konusunda 'İyi bir oyuncu değil miyim de koçla çalışıyorum?' diye düşünmeyin. Koçunuzla çalışarak başka rollere odaklanıp üzerinize yapışan karakterden kurtulabilirsiniz.
4- Karakterin oluşturduğu psikolojik tahribat için terapi şart. Kazandığınız paranın bir kısmını psikoloğa ayırın.
5- Serseri karakterlere kendinizi kaptırıp o şekilde giyinmekten vazgeçin. Hemen rolünüzün tam tersi şekilde giyinmeye özen gösterin ki rolden çıktığınızı görsünler.
6- İlla ki Eric Morris tekniğiyle oynayacaksanız, 'sette olan sette kalır' mantığını benimseyin.
7- 'Hollywood'da tek karakter oynayan birçok yıldız var' diye kendinizi avutmayın.
8- 'Adam Sandler ve Morgan Freeman'ın canlandırdıkları karakterler de üzerlerine yapıştı, ne var?' demeyin,
9- Yönetmeni, karaktere bir şeyler katma konusunda ikna edin.
10- 'Aynı karakterde güzel para var, oynayacağım' diyorsanız, bari imzalayacağınız reklam anlaşmalarından yapımcıya pay vermeyin. Sonuçta o karaktere hayat veren yapımcı değil, sizsiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA